INHOUD THEMA 'ONTSLAG' (januari 2015)
- Nederland moet in beweging komen, Willem Wijnen
- Banen op de tocht, Tinka van Vuuren & Rien Seip
- Ontwikkelingen in werkgelegenheid, Tom Luken
- Wie ben jij zonder baan?, Eric van Lierop & Nannette Mees
- NICE werkt aan een internationaal profiel voor de loopbaanbegeleider, Frans de Blocq & Inge van der Putten
PRAKTIJK
- De hele week schrijven, Mirjam Windrich
- Stappen zetten in zelfontplooiing, Annemieke Lobbezoo
- Roer om na ontslag uit eigen bedrijf, Jolanda Verweij
- Loopbaancoaching: assess op motivatie en bevlogenheid, Martijn Bakker
- Bruggen slaan tussen verschillende culturen, Ria Freijsen
- Van ontslag naar talenten en drijfveren, Annet Brinkhuis
- De lunch met Frans van Veen, Marlies van Venrooij
- Boeksamenvatting: Ik ben integer, jij bent integer, Els Ackerman
- Kanttekening: 'Als ondernemer ben ik de nieuwe melkkoe'
KENNIS, KUNDE EN ONDERZOEK
- Wijzigingen in wet- en regelgeving 2015 en 2016, Marlies van Venrooij
- Hoe een koe een haas vangt, Jouke Post, Yvette Kokee, Djack Littel & Lidia van Engeland
- Levensloop van inloed op pensioenplannen, Marleen Damman
OPINIE EN DISCUSSIE
- Houd mensen bij ontslag binnenboord, Rex Feenstra
- Astrologie en andere kwesties voor de loopbaanprofessie, Tom Luken
EN VERDER
- Loopbaancongres 2014, Marlies van Venrooij
- Column: Geluk, Joke Tacoma
- Social media bij ontslag, Fiona Stoop
- Boekbesprekingen
- Cartoon Martin Reekers
Wie komt er ‘beter’ uit
Iedereen kent wel iemand die recentelijk ontslagen is of die de dreiging daartoe heeft ervaren. In mijn inner circle heeft mijn zwager onlangs zijn baan verloren en bij een goede vriend is het bedrijf waarvoor hij werkzaam was over de kop gegaan. Voor beide heren was het balen, maar zij zagen er ook de voordelen van in. Zo had mijn zwager nu de tijd om zijn dochter aan te moedigen tijdens haar deelname aan het WK kanopolo in Frankrijk. Op werkgebied heeft hij de overstap gemaakt van een functie als financiële controller naar een baan als docent. Die goede vriend is twee maanden gaan reizen in Thailand en is nu bezig om zijn eigen bedrijf verder te laten groeien. Twee verhalen van mensen die er ‘beter’ uit zijn gekomen.
Mijn werk heeft de afgelopen vijf jaar voor een groot deel bestaan uit het begeleiden van medewerkers die onderdeel waren van een reorganisatie. Het valt me op dat het veel mensen niet lukt om er ‘beter’ uit te komen, laat staan ‘goed’. Elke dag lees je in de krant dat bedrijven reorganiseren of failliet gaan en dat er grote groepen mensen op straat komen te staan. Niet al deze reorganisaties en faillissementen halen het nieuws. Ook veel kleine bedrijven ontslaan mensen. Ontslagen worden bij een groot bedrijf heeft vaak als ‘voordeel’ dat er een sociaal plan moet worden opgesteld. Medewerkers krijgen hierdoor outplacementondersteuning, tijd om aan de situatie te wennen en mogelijk ook nog een zak met geld om de inkomstenderving te verzachten. Bij kleine bedrijven, die ook veel mensen op straat zetten, is er vaak geen tijd en budget om de ontslagen medewerkers te ondersteunen. Mede voor de mensen die geen financiële of morele ondersteuning krijgen, heb ik in 2011 het boek ´Ontslag! Welke Keuze Maak Jij?´ geschreven.
Een ontslag doet veel met een mens; zekerheden worden weggehaald en je toekomst staat op losse schroeven. Wat goed dat wij als loopbaanprofessionals een bijdrage mogen leveren aan het ondersteunen van medewerkers in deze voor velen moeilijke periode. In dit nummer van LoopbaanVisie willen wij daar ook een bijdrage aan leveren. Eric van Lierop en Nannette Mees beschrijven de ‘transitiecirkel’ voor verliesverwerking. Verlies van een baan heeft ook te maken heeft met hechten en jezelf weer welkom voelen. In ‘Simultaan’ een persoonlijk verhaal van een communicatiewetenschapper die na een ontslag in het loopbaanvak terecht is gekomen en dat nu combineert met het organiseren van slow travel trips. Rex Feenstra bepleit in de rubriek ‘Opinie’ dat binnensluiten de regel wordt bij een reorganisatie. In dit nummer ook een wat ´taai´ en nuttig stuk over de WWZ, veranderingen in de duur van de WW en de introductie van de transitievergoeding. Tinka van Vuuren schrijft samen met Rien Seip helder over baan- of arbeidsplaatsonderzekerheid Ik hoop dat wij weer een mooie mix serveren van artikelen die prikkelen, inspireren en je informeren.