Staan op de schouders
Wanneer je TA professional wordt, leer je hoe het is om op de schouders van reuzen te staan. Eric Berne is zo’n reus, de grondlegger van transactionele analyse (TA). Zijn werk dient nog altijd als basis om uit te putten en naar terug te keren. Dat we allemaal onze ouderfiguren in onszelf meedragen, is een idee van hem die in veel TA en niet TA-concepten terugkomt. Een andere reus is Fanita English, met haar fameuze uitspraak tegen Richard Erskine: ‘get your hands off my script’, waarmee ze regelrecht inging tegen het idee dat je van je script af dient te komen.
We leren elkaar binnen de TA-community dat je de reuzen credits mag geven die ze verdienen. Daarom vind je in het proces van opleiden en certificeren een relatief streng beleid als het gaat om refereren aan de juiste en originele bronnen. Op deze wijze herinneren we met elkaar uit welke traditie we komen en waar de ontwikkeling van TA ons gebracht heeft. Ook in ons magazine besteden we aandacht aan onze bronnen en aan onze geschiedenis. Zo hebben we het afgelopen jaar een serie artikelen uitgebracht over de geschiedenis van TA in Nederland door Maarten Kouwenhoven en Marijke Arendsen Hein, twee van onze Nederlandse reuzen. Ook heeft elk artikel een bronnenlijst die weergeeft waar de schrijver zich toe gewend heeft en waarmee je je verder in het onderwerp kunt verdiepen. In de TA-community vind je aan de andere kant ook een stimulans om door te ontwikkelen, om eigen ideeën uit te werken, om een evoluerende theorie en een levende toepassing mogelijk te maken. Het één sluit het ander niet uit. Het is en/en. Je kunt en bewust staan op de schouders van anderen en tegelijk je eigen ideeën ontwikkelen.
In dit magazine vind je artikelen die als kenmerk hebben dat de schrijvers iets te vertellen hebben en tegelijk staan op datgene wat er in voorgaande jaren al geschreven werd. Daarbij kwam steeds naar voren hoe belangrijk, persoonlijk, en bijna intiem het schrijven van een artikel kan zijn. Theo van der Heijden schreef een artikel over de erkenningsmatrix. De miskenningsmatrix is welbekend maar hij neemt ons mee in een persoonlijk en gepassioneerd pleidooi om deze theorie ook een spirituele dimensie te geven. Maarten Kouwenhoven beschrijft hoe je grip krijgt op ongewenst gedrag door het te voorkomen met de waardenlijst die hij zelf samenstelde. Jolien Geursen werkt met de polyvagaal theorie die steeds vaker in combinatie met TA wordt gebruikt. Ze geeft heldere informatie over de theorie en aan de hand van een casus laat ze zien hoe zij zowel met het scriptsysteem als met de polyvagaal benadering met haar werkt. Patrick Odendaal en Dennis Vrooland geven een praktijkvoorbeeld bij hun werk in organisaties met de werkstartcyclus, gebaseerd op de ontwikkelingscyclus, concreet en verhelderend. Als je erop let, lees je in al deze artikelen de passie van de professional en de lange traditie waarop we staan. Jantine Dijkstra neemt ons mee in herbeslissingswerk in relatietherapie. Oude beslissingen achter je laten om in het hier en nu anders met elkaar om te gaan. Lesley van den Eijnden heeft zich verdiept in de persoonlijkheidsaanpassingen en schrijft over symbiose en narcisme. In dit artikel komt veel theorie naar voren en Lesley maakt het concreet met een casus uit haar praktijk. Tot slot brengt Aateke Jansen een casus naar voren over haar werk in de gezondheidszorg tijdens de pandemie en hoe essentieel het was om het contracteren stapje voor stapje vorm te geven.
Al deze schrijvers staan op reuzen en geven hun eigen gedachten, ontwikkeling en werk weer in het schrijven. We zijn blij en trots dat we met TA magazine dit in elk nummer opnieuw mogen doen. Daarvoor hebben we een prachtig redactieteam die onlangs is uitgebreid met drie nieuwe redactieleden.
Beatrijs Dijkman
Hoofdredacteur
INHOUD
- Editorial, Beatrijs Dijkman
- De kracht van de erkenningsmatrix, Theo van der Heijden
- Hoe krijg je grip op ongewenst gedrag? Maarten Kouwenhoven
- De polyvagaaltheorie en TA, Jolien Geursen
- De werkstartcyclus, Patrick Odendaal en Dennis Vrooland
- Van hot naar herbeslissen, Jantine Dijkstra
- Ongezonde Symbiose en Narcisme, Lesley van den Eijnden
- Een organisatie onder druk, Aateke Jansen
- TA nieuws