Gert van Brussel is loopbaanprofessional, management consultant en directeur-eigenaar van VBC Consultancy BV. In zijn begeleiding focust hij op het ontdekken, ontwikkelen en effectief inzetten van talent, passie en ambitie bij zijn cliënten. Op dit moment ligt de nadruk van zijn werk op het trainen van senior werknemers en entrepreneurs, en op loopbaanmanagement in organisaties. Gert was van 1999 tot 2005 voorzitter van de Noloc en lid van de board van ACP (Association of Career Management Professionals).
Momenteel behartigt hij namens Noloc internationale kwesties. In 2007 startte hij zijn promotie-onderzoek: ‘Intrapreneurship: a career perspective for senior employees?’. Daarnaast is Gert redactielid van LoopbaanVisie
Welke visie over ons vakgebied draag jij uit?
“Ons vakgebied heeft een multi-disciplinair karakter zowel op theoretisch-wetenschappelijk niveau als in de professionele praktijk. Vogels van allerlei pluimage met heel verschillende achtergronden en vanuit heel verschillende wetenschapsgebieden houden zich met loopbaan en loopbaanontwikkeling bezig. Dat is interessant en geeft kleur, maar het is soms ook lastig om overzicht te houden en met elkaar te communiceren of samen te werken. Dat laatste zou toch meer en intensiever moeten gebeuren, vind ik. Dat kan leiden tot transdisciplinaire benaderingen: samenwerking vanuit diverse disciplines en professies. Uitwisseling en diversiteit vind ik dus erg belangrijk voor het vak en dat geldt zeker ook voor het internationale aspect. We leven uiteindelijk op een platte, kleine wereld. Zelf heb ik in het verleden samengewerkt met collega’s uit andere vakgebieden, bijvoorbeeld vanuit creatieve therapie, drama, fysio- en haptotherapie. Andere perspectieven maken uitwisseling erg inspirerend en leerzaam. Ook een internationale oriëntatie heeft mij verrijkt en geïnspireerd. Verder vind ik kwaliteit en professionaliteit belangrijke zaken. Continue verbetering en ontwikkeling is voor mij een vanzelfsprekende opdracht voor elke loopbaanprofessional. Overigens niet als doel op zich, maar in afstemming met cliënten en opdrachtgevers. “
Wat wekt de meeste liefde in jou op?
“Harmonie en balans, schoonheid en zuiverheid, sereniteit roepen bij mij geluksgevoel, warmte, liefde op. Ik kan verliefd worden op een fraai landschap of zwijmelen als ik een mooi kunstwerk zie. Ik houd van schilderkunst en kan met verwondering en genietend rondlopen in musea. Mijn eerste bezoek aan de Oranjerie, 39 jaar geleden (dat was het toenmalige museum voor impressionisten in Parijs) vervulde mij met opwinding en liefdesgevoel. Eindelijk zag ik werken van Renoir, Monet en Cezanne die ik alleen kende uit kunstboeken. Met liefde kijk ik ook naar spontane activiteiten en reacties van kleine kinderen. Zo puur en authentiek nog. Professioneel kan ik geraakt worden door cliënten die hun ‘bestemming’ hebben gevonden, een nieuw loopbaanperspectief hebben ontdekt of een nieuwe passende baan hebben verworven. Je ziet dan vaak levenskracht en geluk; prachtig, dan is alles ‘rond’. Daar doe ik het voor.”
Hoe help jij anderen in hun kracht te komen?
“Kracht zit inderdaad in mensen zelf. Ik probeer dat te bereiken door acceptatie en door te luisteren, door ruimte te geven. Tijdens mijn opleidingsjaren in Tilburg daalde het gedachtegoed van Carl Rogers neer over Nederland. Zijn opvattingen spraken me toen erg aan en liggen me nog steeds als basishouding. Als je cliënten zo benadert met respect, accepterend, op een authentieke wijze en ruimte gevend zie je ze vaak opbloeien. Dat is natuurlik allemaal erg moeilijk als gewoon mens en loopbaancoach. Alleen Rogers zelf kon dat op ongeëvenaarde wijze. Ik zie nog het demo-videootje waarin een licht hysterische, Amerikaanse dame, Gloria, een gesprek had met achtereenvolgens Carl Rogers, Albert Ellis en Fritz Perls. In een evaluatiegesprek gaf ze aan dat ze Carl wel als vader had willen hebben. Fritz – die haar meteen emotioneel raakte en aan het huilen bracht (“Why are you kicking your foot?” ) – prefereerde ze overigens als therapeut. Daarnaast gebruik ik ook confrontatie als strategie voor empowerment, dat past overigens in de opvattingen van Rogers. Soms gebruik ik daarvoor video, maar ook wel imitatie en humor als de relatie goed is en de ander dat aankan. Lachen relativeert en is gezond. Een keer per dag minimaal. Ook als professionals onder elkaar, dat geeft lucht.”
Waar help jij cliënten en opdrachtgevers concreet mee?
“Allereerst: praktische zaken als cv en brief instructies, gesprekstraining met video. Ook het meedenken over ondernemingsplannen. Het aanreiken en ontwikkelen van concrete en praktische instrumenten voor loopbaanbegeleiding. Ik heb er samen met collega’s een aantal ontwikkeld, zoals werkmappen voor cliënten en medewerkers maar ook instrumenten voor zelfanalyse en zelfmanagement. Naast deze tools en skills probeer ik ook enkele boodschappen mee te geven of overall doelen te bereiken met cliënten. Wat ik mee wil geven is: probeer initiatief te krijgen en te houden in je loopbaan, maar wees ook flexibel en loop niet te hard van stapel, fixeer niet en laat los als de energie te lang negatief is.”
Wanneer zet jij je hakken in het zand?
“Dat gebeurt niet snel. Ik ben vrij geduldig en geef anderen graag de ruimte. Ik ben meer van het meebuigend riet, maar er zijn grenzen. Waar ik allergisch voor ben is gebrek aan respect, anderen misbruiken of domweg overrulen. Ik reageer allergisch en zet de hakken in het zand als iemand, die in mijn ogen niet capabel is, mij of een cliënt probeert de wet voor te schrijven. Je komt ze wel eens tegen: arrogante en dominante figuren die niet geplaagd worden door verstand van zaken. Soms zijn het opdrachtgevers of managers die je ontmoet en zelfs cliënten. Ik word dan strikt en bied weerstand. “