Waarom moeilijk doen over negatieve emoties, onprettige gevoelens en andere innerlijke hindernissen? Waarom schamen mensen zich ervoor en verzwijgen ze die vaak zorgvuldig? Is het een maatschappelijke plicht om gelukkig te zijn? Zijn we bang om anders niet aantrekkelijk gevonden te worden? Vallen we door de mand of van een voetstuk wanneer we oprecht vertellen wat ons bezighoudt?
Wanneer we gehinderd worden door onprettige gevoelens, dan is het juist heerlijk om daarover uit te wisselen met anderen, want dat geeft ontspanning en nieuwe inzichten. Dan kan er humor, lichtheid en nieuwe wijsheid ontstaan. Je deelt met een ander het echte leven. Je bent uit je harnas gestapt. als de ander je zielig vindt, dan is dat zijn probleem.
Wanneer er geen innerlijke hindernissen zouden zijn, zou er geen transformatie plaatsvinden en zou er geen nieuwe wijsheid meer op deze wereld geboren kunnen worden. Dankzij innerlijke hindernissen worden we wijzer over onszelf, over het leven en over de wereld. Situaties en gevoelens mogen zwaar worden opgevat, en tegelijk valt ook te leren er luchtig en nieuwsgierig naar te kijken. In mijn praktijk klinkt er soms een lach en valt er soms een traan. Alles mag er zijn. zoveel is gewoon en toch ook heel bijzonder. Er kan plotseling verbazing ontstaan. Er kan plotseling gelachen worden. Humor zonder gevoelens te bagatelliseren. Ieder moment is een nieuwe ruimte. Spelen is zo belangrijk. Speelsheid met Voice Dialogue, met spellen en met theateraspecten. Gevoelens lichamelijk uitdrukken. Niet meer je best hoeven doen. Zullen we onszelf eens van de stoel laten glijden?
Enig! Ik doe zelf altijd mee, bijvoorbeeld met de harmonisatiemeditatie: de energie verspreidt zich door het hele lichaam en brengt ons weer terug naar Moeder Aarde. Als coach leer je de cliënt oordeelloos, accepterend en benieuwd te kijken naar wat er feitelijk is. Je leert de cliënt essenties ontdekken in zijn gevoelens wat doorgaans al tot transformatie leidt, waardoor nieuwe ruimte ontstaat voor de innerlijke overvloed en vrijheid om die te etaleren. Coaches leren de cliënt licht brengen in de duisternis rond gevoelens, onduidelijke verbanden en onbekende achtergronden. Door het loslaten van de weerstand om naar innerlijke hindernissen te kijken en deze te accepteren, ontstaat ontspanning en kom je dichter bij jezelf. Weerstand verkrampt en maakt lelijk. acceptatie ontspant en maakt mooi. En gelukkig!
Adriaan Hoogendijk werkt als coach, supervisor en opleider tot coach. De onderwerpen ‘bezieling’, ‘de innerlijke genezer in de coach’ en ‘de wijsheid van het lichaam’ vormen belangrijke onderdelen van zijn huidige missie in de branche van coaching. www.hoogendijkcoaching.nl