Regie
Werkenden moeten regie nemen over hun loopbaan om hun leven lang te kunnen blijven werken. Zelf aan het roer staan. Jij bent de kapitein van jouw (werkende) leven. Wees op je toekomst voorbereid en neem regie, jij bent verantwoordelijk. Het klinkt logisch. Je wil niet dat iemand anders voor je bepaalt wat jij gaat doen. Maar het klinkt vooral logisch voor loopbaancoaches of mensen in het HR-werkveld. De vraag is: zijn werkenden hier zelf wel mee bezig? En zo ja, weten zij dan wel wat ze moeten doen om regie te kunnen nemen op hun loopbaan?
Nog te vaak is er een discrepantie tussen wat een groep experts denkt dat goed is voor iemand en wat diegene zelf denkt, voelt en weet. Wat ‘wij’ goed vinden voor iemand hoeft helemaal niet bij die ander te leven. Als iemand niet betrokken wordt bij wat diegene moet gaan uitvoeren, dan is de kans groot dat er niks gebeurt. Laat staan als diegene geen idee heeft wat er gedaan moet worden.
Hoe mooi zou het zijn als een bedrijf ‘zelfregie op de loopbaan’ op de agenda heeft staan, dit bespreekt met de mensen voor wie het bedoeld is en dan iedereen zelfstandig laat bepalen, in samenspraak met HR of een loopbaancoach, wat de behoeften zijn en hoe dit vorm kan worden gegeven. Samen plannen maken voor de toekomst in plaats van iets in je schoot geworpen te krijgen, zonder dat je daar inspraak in hebt gehad.
In dit themanummer schrijft Ruth Geudens over hoe het systeem waarin wij leven van invloed is op hoe wij regie nemen. Heidi Jansen stelt dat eigen regie niet bestaat, omdat er altijd een samen is. Een praktijkvoorbeeld van regie nemen geeft Peter van Aar in zijn verhaal over de stappen de hij heeft gezet om als loopbaancoach aan de slag te gaan toen hij door het coronavirus zijn werk als theaterregisseur zag verdwijnen. En vergeet niet te `spelen´ in je werk. Yvonne van Holsteijn geeft handvatten hoe je dat kunt doen.
Jouke Post en zijn mede-auteurs delen de uitkomsten van het eerste deel van het onderzoek naar de waarde van loopbaanchecks volgens loopbaanprofessionals. Marieke Genard, onze Belgische redacteur, heeft de evenknie van het Nederlandse UWV, de VDAB, geïnterviewd over hoe zij werken als regisseur van loopbaanbegeleiding. Onderdeel van het werk van de VDAB is ‘Competent´ een skills ontologie. Dit is als vertrekpunt gekozen voor een Nederlandse skills-standaard, die het UWV samen met partners ontwikkelt onder de naam ‘CompetentNL’. Peter Wondergem schrijft over het 'skillspaspoort'.
Tot slot een oproep. De redactieleden Martin Jan Kraak en Marcel Lionell van Kammen zijn gestopt als redactielid. Wij danken hen beiden nogmaals heel erg voor hun inzet en waardevolle bijdrage aan LoopbaanVisie. Met hun vertrek zijn wij op zoek naar twee nieuwe redactieleden. Heb jij interesse of wil je weten wat dit inhoud neem dan contact met mij op via hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl
Veel leesplezier
Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl
INHOUD
REGIE
- Aan het roer - Hoe keuzes jouw levenspad bepalen, Evelyne Meens
- In regie zijn - een illusie? Ruth Geudens
- Eigen regie bestaat niet, er is altijd een samen, Heidi Jansen
- Regie - Column, Els Ackerman
- Cartoon, Martin Reekers
PRAKTIJK
- De mooiste job van de wereld - VDAB regisseert het Vlaamse loopbaanlandschap, Marieke Genard
- Wandelend werken - Inspiratie opdoen met wandelinspiratiekaarten, Tini van de Wetering
- Mensen die dossiers worden, dat is pas een drama, Peter van Aar
KENNIS & KUNDE
- De waarde van loopbaanchecks onderzocht - Eerste effecten onder de loep, Jos de Jong, Jouke Post, Sjoerd de Vries & Stephan Corporaal
- Cum laude afgestudeerd - En toch niet klaar voor de arbeidsmarkt, Mecheline Klijs & Annebeth Schudel
- Talentmanagement aan de hand van vier assen - Ontwikkel talenten binnen jouw organisatie, Sandra Doeze Jager & Jan van Zwieten
- CompetentNL - Skills-standaard voor heel Nederland, Peter Wondergem
OPINIE & DISCUSSIE
- Een sleutel naar het Walhalla - Openingen voor een mooie pensioenbeleving, Els Ackerman
- Is een radicaal ander geluid niet gewoon normaal? - Column, Geert-Jan Waasdorp
- Speelruimte - Pleidooi voor professioneel spelen, Yvonne van Holsteijn