INHOUD THEMA 'RELIGIE' (december 2015)
- De pastor en de coach, Sijtze de Roos & Jakob van Wielink
- ’Religiecoaches’ op een rij
- Wens voor een betere wereld, Sytske Teppema
- Lakshmi en Ganesha voor Geluk, Vreugde en Wijsheid, Asha Toerab
- Accepteren van het verschil tussen religies, Dirk-Martin Grube
- De keerzijde van religie, Arjan van Dijk & Frances Peters
IK-ANDER
- Een goed gesprek, Bram Moerland
- Werk, relaties en seksualiteit, Carla Rutgers & Gerard Dikschei
- Grenzeloos geloven
- Hoe kan ik de beste strontstok zijn?, Tom Hannes
- Religie als wegwijzer naar je essentie, Ludo de Jongh
ORGANISATIE
- U bent uw broeders hoeder, Ericka Kuyters
- De rol van religie in (inter)nationaal management, Annette M. Mul
- Coachen van teams van de toekomst, Guido van de Wiel & Jaco van der Schoor
- Macht en Inkt, Gezag en Gemeenschap, Sijtze de Roos
MAATSCHAPPIJ
- In gesprek met theoloog Erik Borgman, Ad Maas
- Religie en spiritualiteit, Jan Oosting
- Martin Buber over de weg van de mens, Jikke de Ruiter
- Jürgen Mettepenningen: De ander als hindernis, Jikke de Ruiter
- Het kerstverhaal als uitnodiging, Leo Wilhelm
Waarvoor kiest u?
Welke cover zou u kiezen voor deze uitgave over religie? Een heldere zonnestraal die door mooie grijs-witte wolken heen breekt? Een stille waterval in het groen? Een ondergaande zon in een prachtige oranje gloed? Mooie etherische en geruststellende beelden die het hemelse met het aardse verbinden. Of denkt u eerder aan een bloederig slagveld, een troosteloos gebied omrasterd met dik prikkeldraad? Beelden die met moord en doodslag gepaard gaan, met claims op de absolute, eeuwige waarheid. Religie kent beide kanten. Wie gelooft is tot van alles in staat: goede dingen en slechte dingen.
“Geloof is de adem van het hart”, schrijft Jürgen Mettepenningen, Vlaams theoloog en kerkhistoricus. “Wie in niets gelooft – zelfs niet in anderen of in zichzelf – wordt hard als dode steen.” Religie kan bijdragen aan een grondhouding die het leven van mensen concreet betekenis geeft. Het kan voldoening geven, helend werken en onze eindigheid relativeren, onderschrijft ook Ad Maas. Dominee Emmanuel Koney, beheerder van het multifunctionele verenigingsgebouw De Kandelaar in de Bijlmer, is hier een goed voorbeeld van. Met passie en eindeloos enthousiasme zet hij zich in voor een veilige leefomgeving en slaat hij de brug tussen het geloof en de Nederlandse samenleving. ‘U bent uw broeders hoeder’, is zijn motto.
Maar tijdens onze zoektocht naar een betekenisvol leven zijn we kwetsbaar. Als een groep, in naam van een God, over de grenzen gaat van onze persoonlijke integriteit om de eigen macht te vergroten, openbaart zich de keerzijde van religie. Frances Peeters en Arjan van Dijk geven aanwijzingen voor het coachen van slachtoffers van dergelijke schadelijke dwangculturen.
Sijtze de Roos schetst een middenweg. Religie kan een zekere structuur geven. Oneindigheid gaat ons boven de pet en verontrust ons. Dus enige houvast kunnen we wel gebruiken. Vandaar dat de redactie uiteindelijk heeft gekozen voor deze cover, een foto van Éva Nemes: een structuur die ruimte voor licht en lucht blijft bieden.
Ik wens u, ook namens de redactie, een nieuw jaar met geloof in uzelf, de ander, en datgene wat u rust en ruimte schenkt.