Bouwen aan de toekomst door verbinding en onderzoek
Er is een gebruik bij mannen van de Masai stam in Afrika om anderen te vragen “Kasserian Ingera”, wat betekent “En, hoe gaat het met de kinderen”? Deze vraag is een uitnodiging om je te verbinden met degene die de vraag stelt, met de plaats die je inneemt in de samenleving, met het welzijn van jou als onderdeel van een groter geheel.
Gaat het goed met je, dan is de toekomst voor dat moment zeker. Antwoord je negatief, dan beïnvloedt dat ons contact. Trudi Newton (2007) gebruikt dit voorbeeld in een artikel over inzet van TA in gezonde én herstelsituaties, waarbij ze cirkels van veerkracht, preventie en herstel uitwerkt.
De afgelopen weken is ieder van ons op eigen wijze aangesproken en uitgedaagd in het loslaten en aangaan van verbindingen. Dat vroeg en vraagt steeds opnieuw veerkracht, inzet en aandacht. Alleen met veerkracht lukt het om van een vrij bewegende, reizende, elkaar aanrakende samenleving naar een (intelligente) lockdown en anderhalvemeter-samenleving te komen. We kunnen ons script daarin horen fluisteren en trekken. Het aangaan van verbinding en contact is essentieel geworden.
Ook Diane Salters en Krispijn Plettenberg, oud presidenten van ITAA en EATA, kijken naar onze samenleving en onze toekomst. In dit nummer interviewen we hen over de uitdaging van deze tijd. We horen hen over verbinding op organisatieniveau en de politiek tussen verenigingen. Daarnaast word ik als nieuwe hoofdredacteur geïnterviewd over de toekomst en mijn visie.
Voor de toekomst van transactionele analyse is onderzoek belangrijk. In een onderzoeksreeks geven TA-onderzoekers hun kijk op het belang en de praktijk van onderzoek. Mark Widdowson bijt de spits af. Hij legt uit waarom het voor de toekomst van TA van vitaal belang is om te laten zien waarom het werkt wat we doen en daarover te publiceren. Hoe onderzoek in diverse velden gebeurt, laten Trudi Newton uit het educatieveld, Patrizia Vinella en Beatrice Roncato uit het coaching- en counselingveld en Günther Mohr uit het organsitieveld, aan ons zien. Dit geeft een gemêleerd beeld over diverse manieren van onderzoek doen. Wendelyn Leenheer, werkveld psychotherapie, geeft ons een inkijk in hoe zij universitair promotieonderzoek opzet over het gebruik van TA in behandeling van burnout. Haar ervaringen motiveren en inspireren.
Tenslotte introduceert de redactie een nieuwe rubriek ‘Schot in de roos’ en kijken we in het CTA -artikel naar het werk van Patrick Odendaal als adviseur procesmanager bij een dienstverlenende organisatie. Uit zijn praktijkwerk blijkt nog maar eens het belang van een goed contract.
In alle bijdragen speelt het denken over toekomst een significante rol, misschien wel omdat we met TA ervan overtuigd zijn dat de toekomst ligt in een radicale benadering van het heden en verleden. TA heeft een sterke, radicale, levens-, en wereldveranderende filosofie. Laten we deze met hart en ziel inzetten en verantwoordelijkheid nemen voor de nieuwe wereld die ons te wachten staat.
Beatrijs Dijkman
Hoofdredacteur
INHOUD
Editorial, Beatrijs Dijkman
Adverteerders
TA-nieuws
Interview
- met Diane Salters en Krispijn Plettenberg. De toekomst van associaties:TA-organisaties in beweging, Karen Bruyn en Marielle Frumau
- met Beatrijs Dijkman, nieuwe hoofdredacteur TA magazine, Jeroen van der Ven
Thema
- Het belang van TA onderzoek voor de toekomst, Mark Widdowson
- Onderzoek in het onderwijsveld, Trudi Newton
- Onderzoek in het coach en counseling veld, Patrizia Vinella en Beatrice Roncato
- Hoe krijgen we meer- en betere research in het TA-organisatie veld? Günther Mohr
- Promotieonderzoek naar TA-interventies bij vroege burn-outklachten, Wendelyn Leenheer
CTA-case
- Impactvolle TA-concepten brengen excellente dienstverlening, Patrick Odendaal
Schot in de Roos
- NIEUW! Schot in de Roos: deel jouw succesvolle TA-interventies! Tin Vanderhoeven
- Helder leiderschap: voorwaarde voor een stevige beleidsplanning, Annick Vanhove