De rijke dynamiek van supervisie
In Principles of Group Treatment beschrijft Eric Berne (1966) het belang van supervisie vanuit zijn werk als psychotherapeut. Alhoewel het boek in zijn tijd geplaatst moet worden, blijft de inhoud boeien. De uitgangspunten die Berne beschrijft, kunnen met een enkele nuancering ingezet worden door elke professional die met transactionele analyse (TA) werkt.
De verantwoordelijkheid van een professional voor persoonlijke reflectie wordt door Berne uiterst serieus genomen. Hij legt uit dat reflectie nodig is omdat het effect van transactionele analyse vergaande invloed heeft op degene met wie je werkt én hun familie. Het voorschrift luidt om elke week supervisie te nemen voordat je start met werken in een bepaalde setting. In de supervisie deel je openhartig en zorgvuldig je motivaties met een groep collega’s. Daarbij hoort onderzoek naar de organisatie waar je werkt, hoe je directieve, beperkende of beschermende Ouder boodschappen meebrengt, welke rationele en intellectuele plannen je hebt vanuit de Volwassenen en welke archaïsche en instinctieve Kind fantasieën een rol spelen. Dit alles leg je voor aan een groep collega’s die gemotiveerd zijn om liever je gevoelens te kwetsen dan dat jij anderen onder invloed brengt van vage of onduidelijke motieven.
Berne is niet alleen streng en gedetailleerd. Hij geeft ook aan dat het hoffelijk is ruimte te geven om fantasieën uit Kind in individuele supervisie te bespreken. Toch is de methode die hij voorschrijft zodanig dat lang niet iedereen dusdanig aan de tand gevoeld wil worden. Eén op de vijf therapeuten raakt erdoor verbitterd of boos en loopt erbij weg, schrijft Berne. Blijf je wel in de supervisiegroep dan breng je elke week tapes, aantekeningen en observaties naar voren. Supervisieruimte concludeer ik, is een plek waar je kritisch en systematisch aan de tand wordt gevoeld. Het is zinvol wanneer je jouw werk kunt bespreken op een plek waar je diepliggende motieven kunt delen en tegelijk zorgvuldig behandeld wordt.
Met dit magazine verschijnt een diversiteit aan artikelen over supervisie en TA. Verhalen uit de praktijk, prachtig geïllustreerd en ruim voorzien van transcripten en theorie. Essentiële thema’s zoals overdracht, parallelproces en werken aan verandering worden in de artikelen belicht. Servaas van Beekum heeft zijn TAJ artikel uit 2007 bewerkt en vertaald. Hij beschrijft vier benaderingen voor supervisie. Annick Vanhove deed datzelfde met een artikel van Marco Mazzetti uit 2007 waarin zeven aspecten van supervisie beschreven worden. Beide originele artikelen waren de basis voor een Eric Berne Memorial Award (EBMA) en geven
kleur aan het werken met ‘TA supervisie’.
Joris van Loon, docent supervisiekunde, schrijft welke uitgangspunten en persoonlijke waarden belangrijk zijn in de initiële opleidingssupervisie en hoe hij daar TA bij inzet. Sari van Poelje breekt een lans voor meer en degelijk onderbouwde organisatie-supervisie. Marijke Arendsen Hein en Karen Bruyn beschrijven hoe ze in hun workshop over supervisie op het TA-congres gewerkt hebben en laten dat zien met boeiende illustraties. Linda Hoeben en Moniek Thunnissen zijn in gesprek over hun eigen supervisiemethode op basis van respectievelijk embodied coachen en relationele TA. Cor van Geffen en Matti Sannen schetsen het werken met basisconcepten in supervisietheorie; het seven eyed model en de supervisietriangel, een basismodel die door Newton en Napper ‘in’ de TA is gezet. In al deze artikelen komt de rijke dynamiek en mogelijkheden van supervisie naar voren en hoe elke supervisor zelf kleur geeft aan de praktijk.
Tenslotte brengt Lieuwe Koopmans een persoonlijke recensie over het artikel over cocreatieve TA van Summers en Tudor waarvoor zij deze zomer ook een
EBMA ontvingen. Alex Lagas beschrijft een casus waarin hij begeleidt in het nemen van ruimte die nodig is om iets te willen op je eigen manier.
Beatrijs Dijkman
Hoofdredacteur
INHOUD
Editorial, Beatrijs Dijkman
TA-nieuws
Thema
- De vele gezichten van Supervisie, Servaas van Beekum
- Supervisie in transactionele analyse: een operationeel spatie model, Marco Mazzetti
- In, Over, Met en van Jezelf, Joris van Loon
- Op ontdekkingsreis naar TA-supervisie in organisaties, Sari van Poelje
- Supervisie: een spel van lichaam en geest, Moniek Thunnissen & Linda Hoeben
- Insight is in the action, Marijke Arendsen-Hein & Karen Bruyn
- De Caleidoscoop van Supervisie, Matti Sannen en Cor van Geffen
Recensie
- Cocreative TA, Lieuwe Koopmans
CTA-case
- Binnenste buiten, Alex Lagas