Boekbesprekingen thema 'Toeval', oktober 2014
Professionaliseren als Professional
Maximale autonomie en minimale sturing
Gerard Alders. Scriptum, 2014. ISBN 978 90 559 4914 4
´Professionaliseren als professional´ richt zich op de individuele professional en wil duidelijk maken dat in de huidige veranderde context de professional, om voldoende productief te blijven, moet werken aan het effectief omzetten van kennis in waarde. Dat vraagt ruimte veroveren en de veroverde ruimte managen. Zelfmanagement dus. Door te kijken naar hoe onze hersenlagen werken, maakt de schrijver ook duidelijk waarom zelfmanagement ons nog niet zo gemakkelijk afgaat. Het is een concreet en helder betoog, op boeiende wijze onderbouwd met voorbeelden en beschrijvingen van relevant onderzoek. De schrijver draagt bestaande modellen uit de organisatiekunde en het verandermanagement (PCDA-cyclus, doelenhiërarchie, Eisenhower-matrix) aan als tools voor zelfmanagement. Daarnaast voegt hij nieuwe tools toe, die zo zijn beschreven dat de lezer deze gemakkelijk op zichzelf kan toepassen om de eigen productiviteit te meten en te vergroten. Waar het gaat over drempels in relatie tot zelfmanagement, is de auteur wat stellig en ongenuanceerd. Maar wellicht wil hij hiermee juist de grote urgentie van zijn oproep tot effectief zelfmanagement onderstrepen.
Maartje de Vries – coach, literatuuronderzoeker en tekstschrijver
Je nieuwe werkleven
Van oude gewoontes naar het nieuwe werken
Saskia Langenberg. Boom/Nelissen, 2014. ISBN 978 90 244 0316 5
‘Het nieuwe werken’ is voor veel mensen synoniem aan thuis werken, of voorafgaand aan een vergadering of treinreis thuis of ergens anders wat mails ‘wegwerken’. Saskia Langenberg laat met dit boek zien dat het zoveel meer is en hoe jij je weg daarin kunt vinden. Je krijgt de vrijheid om te bepalen hoe, waar en wanneer je je werk doet en hoe je daarbij jouw persoonlijke talenten inzet. Langenberg motiveert om te experimenteren, te durven en ook door te zetten, waarbij je in verbinding blijft met je leidinggevende, je collega’s en niet te vergeten het thuisfront. De vele kansen, dynamiek en uitdagingen kun je goed aan mits je jezelf kent, het gaat om ‘persoonlijk ondernemerschap’. Door `Je nieuwe werkleven´ ga je anders naar werk kijken, krijg je een ruimere blik en krijg je handvatten om met die nieuwe blik je werk in de dagelijkse praktijk anders te doen. Tevens word je je bewust je focus scherp te houden: op je werk, je werk-privébalans, maar zeker ook op je great life-doelen, zodat je je energie en je werkzaamheden richt op wat jij belangrijk vindt en waar jij naar toe wilt werken.
Mariska Janssen-ter Brugge – P&O-adviseur en coach.
A Living Systems Theory of Vocational Behavior and Development
Fred Vondracek, Donald Ford en Erik Porfeli.
Sense Publishers, 2014. ISBN 978 94 620 9660 8
Er is dringend behoefte aan meeromvattende theorieën over loopbaanontwikkeling, die recht doen aan complexiteit en dynamiek. We hebben theorieën nodig die inhoud en proces van loopbaanontwikkeling integreren vanuit zelforganiserende principes. Dat is het goed onderbouwde vertrekpunt van Vondracek, Ford en Porfeli. Zij werken hiervoor een systeemtheoretisch begrippenkader uit. Algemene systeemtheoretische concepten, zoals feedback, feedforward, monitoring en controle worden hierbij toegepast op de ontwikkeling van de interactie tussen persoon en omgeving. Klinkt abstract? Dat is het ook wel. Maar de auteurs illustreren hun theorie uitvoerig aan de hand van een casus. Ik begon aan dit boek met hoge verwachtingen en veel onderdelen vind ik interessant en elegant. Maar uiteindelijk stelt het me teleur. De verklaring van gedrag gaat mijns inziens te veel uit van bewuste, expliciete doelen. Uiteindelijk voegen de geboden theoretische perspectieven weinig begrip toe aan de behandelde casus.
Tom Luken – onafhankelijk onderzoeker en adviseur
Weten wanneer je moet stoppen
Maak ruimte voor nieuwe kansen
Peg Streep & Alan Bernstein. Business contact, 2014. ISBN 978 90 470 0669 5
In ‘Weten wanneer je moet stoppen’ wordt op een prettige manier afgerekend met het idee dat je nooit mag opgeven, omdat dat zwak zou zijn. Het gaat erover dat opgeven of stoppen in veel gevallen beter is, omdat het ruimte biedt aan nieuwe mogelijkheden. Opgeven is een kunst die maar weinigen verstaan. De positieve kanten worden belicht met bijna psychologische verhandelingen over hoe je eerst kunt loslaten. Interessant is dat bepaalde mensen omgevingsgericht zijn en zich laten leiden door wat anderen vinden. Anderen zijn taakgericht en zij kunnen over het algemeen gemakkelijker loslaten. Succesvolle mensen zijn vaak taakgericht. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich in een situatie bevindt die minder prettig is. Na het lezen kun je over de streep worden getrokken om te stoppen met je huidige werk, relatie, studie of wat dan ook om te bekijken wat wel past, prettig is en beter aanvoelt.
Janneke van Bemmel – tekstredacteur
Gratis
lees meer