Anje-Marijcke van Boxtel geeft lezingen en masterclasses in organisaties, traint in de Masteropleiding voor Coaches en coacht met name in het bedrijfsleven. “Mijn passie ligt in het vertalen van de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar de werkpraktijk van mensen in organisaties. Om zodoende leren en ontwikkelen van organisaties, teams en individuen niet alleen effectiever, maar ook duurzamer én leuker te maken.” Zij werkt als Director Coaching bij Schouten & Nelissen, is adviseur en internationaal gecertificeerd coach, lid van de Adviesraad van het Tijdschrift voor Coaching en de Raad van Advies van NOBCO/EMCC.
Heden
De omgeving waarin wij werken en leven verandert snel. In deze complexe, steeds meer ‘global’ wereld, gaan veranderingen niet alleen sneller, maar hebben ze ook op steeds meer mensen betrekking en zijn ze moeilijker dan voorheen te voorspellen. Dat vraagt van organisaties dat zij mogelijkheden zien en daar sneller dan ooit tevoren op doorpakken.
Deze veranderende werkcontext heeft grote impact op de verwachtingen die organisaties van hun medewerkers hebben. Naast het beeld van medewerkers die, daartoe in vastgelegde leerlijnen opgeleid, geplande doelen halen in vastgelegde functieprofielen en processen met gestelde kwaliteit, ontstaat een noodzaak aan meer flexibiliteit. Flexibiliteit om op kansen te reageren, snel te kunnen schakelen en excellent te kunnen presteren. Dat stelt andere eisen aan medewerkers. Organisaties zijn in toenemende mate op zoek naar dynamische mensen die snel op veranderingen weten in te spelen, zonder hun ambities uit het oog te verliezen. Mensen die zeer goed zijn in wat ze doen, mogelijkheden zien en zich blijven ontwikkelen.
Hierin speelt ook een psychologische trend mee: wat drijft mensen in hun werk? “I perform so I am” mensen werken om hun waarden te leven, betekenis te hebben en daarin gezien willen worden. Herkenbare karakteristieken van Generation Y, die in toenemende mate voor ons allen zullen gelden. Dit stelt andere eisen aan organisaties. Om met Simon Sinek te spreken: wanneer je mensen inhuurt om een functie te vervullen, is dat precies wat ze zullen doen. Wanneer mensen echter voor je komen werken omdat ze je (organisatie)waarden delen, werken ze met bloed, zweet en… plezier (AM).
Uit het bovenstaande volgt dat de meeste ‘oude’ methoden van leren en ontwikkelen in organisaties niet goed genoeg meer zijn. Deze tijd vraagt een nieuwe wijze van leren en professionele ontwikkeling, waarin waarden en het allignen daarvan, drijvende krachten van duurzame ontwikkeling zijn. De focus van leren ligt niet op de belemmeringen of zwakten, de tekortkomingen in het competentie profiel, maar juist op de talenten waardoor de ontwikkeling versnelt. De standaard off-site ‘leerschool’ staat niet meer centraal; leerlijnen worden individueler en integrated. Medewerker en manager werken samen om het potentieel optimaal uit te nutten en talenten ‘duurzaam’ te blijven doorontwikkelen. De energiebronnen in de werkcontext wakkeren dat vuurtje aan. Excellente prestaties liggen dan binnen handbereik.
Toekomst
Waar staan we nu en wat brengt de toekomst? Coaches hebben een geweldige bijdrage geleverd aan het (h)erkennen en ontwikkelen van potentieel van individuen. Die verantwoordelijkheid wordt in toenemende mate in organisaties getrokken. Grote organisaties creëerden interne coachingspools en leidden hun managers op tot coachend leidinggevende. Nu voer ik bij (inter)nationale bedrijven inspirerende gesprekken over hoe coachingsskills als metaskills in organisaties het leren, ontwikkelen en presteren kunnen optimaliseren. Soms onder de werktitel van coaching climates. Door coachingskills als waarderen, challengen en bekrachtigen in samenwerken, leidinggeven en adviseren te integreren, ontstaat een optimalere werkcontext. Coaches kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het focussen op strenghts en groei. In de turbulente markt zal de vraag naar change-coaching ook vanuit echelons onder dat van de CEO’s (VP’s, senior management) toenemen, evenals de vraag naar extra expertise in de functiegerichte coaching van excellente presteerders (salescoaching, managementcoaching).
Mijn droom en bijdrage
Mijn ambitie is het nieuwe leren, ontwikkelen en presteren effectiever, duurzamer en leuker te maken. Zodanig dat mensen en organisaties hun waarden leven, het allerbeste uit zichzelf halen, betekenis hebben en daarin gezien worden. Daar mee richting aan geven, dat is de passie in mijn werk. Wanneer ambitie en talent maatgevend worden, in plaats van dat alleen bedrijfsstructuren groei en verantwoordelijkheden bepalen, levert dat geweldige resultaten op!
Vanuit recent onderzoek in (positieve) psychologie, breinleren en organizational development heb ik een visie op leren en ontwikkelen gecreëerd; een kompas dat richting geeft aan deze veranderingen. Vanuit deze kompasvisie geven we bij Schouten & Nelissen vorm aan ontwikkel- en veranderingsprocessen voor onze klanten. Onze missie is het vrijmaken en verbinden van het potentieel van individuen, teams en organisaties, wereldwijd. Die bijdrage leveren, aan klanten en in mijn eigen organisatie: een betere baan kun je niet hebben!