Als nieuwe voorzitter van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) vindt Ruud Polet het een grote eer om het coachvak verder te brengen naar een situatie waarin elke coach zich bij deze orde wil aansluiten. En waarin je als coachee uitsluitend een gecertificeerd coach wilt hebben. Ruud is zelfstandig en onafhankelijk coach-facilitator bij SPARQZ (motto: it takes SPARQZ to make a fire). Hij werkte vijf jaar bij de Consumentenbond en 26 jaar bij ING. Hij vervulde diverse managementfuncties in communicatie en leiderschapsontwikkeling. Dat gaf hem het inzicht dat oprechte communicatie, zelfbewustzijn, zelfreflectie en het geven en ontvangen van constructieve, regelmatige feedback cruciaal zijn voor het functioneren en de verdere ontwikkeling van mensen.
Verleden
Tien jaar NOBCO betekent voor mij een erkenning voor de professie coaching, voor het ontstaan van het vak en beroep dat coach heet. Coaching heeft zich ontwikkeld van een ‘probleemactiviteit’ (tien jaar geleden had je een probleem als je gecoacht werd) naar een ‘ontwikkelactiviteit’. De herkenning daarvan heeft ons de erkenning opgeleverd dat coaching een onmisbare kunde is om ons als mens te laten helpen in ons dagelijks leven en ons verder te ontwikkelen. Het is een mijlpaal dat het bedrijfsleven, de overheid, andere organisaties en natuurlijk ook individuen zelf zijn gaan inzien dat geld besteden aan coaching een investering is met een uitstekende return, en geen kostenpost.
Heden
We leven in toenemende onzekerheid door wat zich in de wereld afspeelt. Niets is meer zeker, alles ligt real time op straat, sociale media beheersen onze levens in toenemende mate. We hebben behoefte aan zelfreflectie maar we weten niet hoe. We willen spiegelen en sparren en hebben daar hulp bij nodig, maar durven die vaak niet in te roepen. We komen voortdurend twijfels en dilemma’s tegen en we kunnen niet kiezen. We weten niet eens dat we niet altijd (meteen) hoeven te kiezen. Coaches kunnen in die processen van grote waarde zijn door coachees te begeleiden naar waar (en soms wie) zij willen zijn. En dat zal alleen nog maar toenemen. Het is goed te zien dat nu ook Generatie X en Y het belang en nut van gecoacht worden zijn gaan ontdekken en daar veel waarde aan ontlenen.
Toekomst
Het beroep coach zal naar mijn stellige overtuiging verder blijven groeien, zowel kwantitatief als kwalitatief. Onderzoek en ervaringen zullen ertoe bijdragen dat het hebben van een coach de gewoonste zaak van de wereld is en als ‘dagelijkse bezigheid’ wordt gezien, zoals tandenpoetsen, regelmatig ‘onderhoud’ (laten) plegen. In zo’n omgeving neemt een organisatie als de onze alleen maar in belang toe. Als keurmerk (zowel voor opleidingen als voor accreditatie), als kenniscentrum, als initiator van onderzoek, als platform voor coaches om ervaringen en expertise te delen, als gezicht naar de samenleving en nog zoveel meer.
Droom
Mijn droom is dat ons beroep gezien en ervaren wordt als een belangrijk onderdeel van de samenleving. Dat bij ons aangesloten coaches worden beschouwd als het neusje van de zalm in de coachwereld. Dat coaches zich graag en automatisch bij ons aanmelden, zich laten certificeren en aan permanente educatie doen. En dat bedrijven, organisaties, instellingen en individuen automatisch kiezen voor een coach die bij ons geregistreerd staat.
Je bijdrage
Ik wil graag betrokken en zichtbaar zijn en openstaan voor signalen van ‘de buitenwereld’ en ook af en toe een signaal uitzenden naar die ‘buitenwereld’. De georganiseerde coaches laten voelen dat ze ertoe doen en dat het toegevoegde waarde biedt om bij ons aangesloten te zijn. En door alle relevante stakeholders ervan te overtuigen dat ze beter uit zijn met een NOBCO-coach.