Boeken: thema 'Verbinding van kennis'
Inspiratie en inzet in organisaties
Als harder werken niet meer werkt, Daniel Ofman. Kosmos, 2014 ISBN 978 90 215 5661 1
Hoe zorgen we dat het gaat ´bruisen´ in een organisatie? Ofman introduceert een integrale kijk op organisaties als antwoord op deze vraag. Hij gebruikt hierbij een planetenstelsel als pakkende metafoor: de `het-planeet´, een wereld van systemen, technieken en inhoud, de ‘wij-planeet’, waar onderlinge verhoudingen centraal staan en de ‘ik-planeet’, de binnenwereld van mensen. Ofman signaleert dat organisaties meestal gericht zijn op feiten, analyses, systemen en technieken: de het-planeet. Zijn pleidooi richt zich op het in balans brengen van de aandacht. De volgende vragen zijn hierbij cruciaal: Klopt het inhoudelijk waar we mee bezig zijn? Klopt de wijze waarop wij met elkaar omgaan? Klopt mijn hart sneller en kan ik me ermee verbinden. Hij illustreert aan de hand van voorbeelden hoe inspiratie en inzet ontstaan. Uiteraard laat Ofman ook de kernkwadranten aan bod komen en zet en passant enkele misverstanden recht. Het boek geeft een nieuwe ‘bril’ om naar organisaties te kijken met verrassende inzichten tot gevolg.
Vianne van Oosterom – opleidingskundig adviseur
Innoveerkracht
12 visionairs over nieuw leiderschap en sociale innovatie, Guido van de Wiel en Remco Mostertman. Van Gorcum, 2013 ISBN 978 90 232 5118 7
Dit boek geeft inzicht in wat de wereld ons kan gaan brengen. Productinnovaties en andere ontwikkelingen matchen straks niet meer met onze oude manier van organiseren. De auteurs pleiten om die reden voor sociale innovatie in organisaties. Ze laten twaalf visionairs aan het woord. Deze toekomstverhalen kunnen in willekeurige volgorde gelezen worden. Het boek is ontstaan vanuit hr-community waarbij 50.000 hr-professionals en geïnteresseerden aangesloten zijn. De rol van hr wordt tegen het eind van elk interview – soms wat uitvoerig – besproken. Na de visionairs volgt een essay, waarin de term ‘innoveerkracht’ intensief wordt uitgelegd en de lijnen en thema’s nu duidelijk worden geschetst. Bijvoorbeeld: Is innoveerkracht oude wijn in nieuwe zakken? Welke bewegingen en talenten zijn nodig om bij innoveerkracht uit te komen en wat moeten we aan met de afdeling hr?
Relinde Leijten – ontwikkelaar opleidingsprogramma’s
Doelgericht onderhandelen
Hoe beïnvloed je het proces en behaal je optimaal resultaat Arjan Broere. Spectrum, 2014 ISBN 978 90 003 3534 3
Doelgericht onderhandelen is een prettig leesbaar boek met tips voor iedereen. Onderhandelen doen we allemaal wel eens. We dingen af, onderhandelen over een contract of salaris en over andere zaken. Er zijn drie niveaus bij het onderhandelen:
1. De inhoud. Wat is je streefpunt (het best haalbare) en wat je weerstandpunt (punt waarbij je de ander niet tegemoet komt, omdat je anders teveel inlevert);
2. Op procedureniveau wordt beslist wie aan de onderhandeling deelneemt, waar het plaats vindt en wat de agenda is;
3. Op samenwerkingsniveau stel je de sfeer vast: win-win of tot het uiterste gaan.
Het is goed om hard te zijn op de inhoud en hart te hebben voor de relatie. In het boek worden diverse communicatiestijlen, het onderhandelingsgesprek, de manieren van onderhandelen, de overeenkomst en de afsluiting beschreven.‘Doelgericht onderhandelen’ heeft een duidelijke opbouw. Zo hier en daar worden duidelijke praktijkcases besproken en ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting.
Janneke van Bemmel – tekstredacteur
De ontspoorde manager
Waarom mensen aan de top de weg kwijtraken, Frank van Luijk. Business Contact, 2014, ISBN 978 90 470 0712 8
“Hoewel geen enkele leider in zijn eentje een duurzaam, geweldig bedrijf kan opbouwen, kan de verkeerde leider wel bijna in zijn eentje een bedrijf te gronde richten.” Van Luijk wil een verschuiving van de focus bewerkstelligen van succesfactoren naar de mogelijke faalfactoren. Waarom vervallen succesvolle managers in schadelijk gedrag? Hoe kun je succes van managers meten en wat is nu daadwerkelijk de invloed van de CEO? Van Luijk beschrijft verschillende persoonlijkheidsmodellen en geeft aan dat het om balans gaat van eigenschappen en om de juiste verhoudingen. Vier hoofdstukken zijn gewijd aan voorbeelden van derailers: de structopaat, de narcist, de psychopaat en de mensenvriend. Daarnaast komen de contextfactoren aan de orde. Tien tips volgen voor het vroegtijdig opmerken van de ontsporing en de mogelijkheden om deze te voorkomen. Soms ontstaat enige verwarring door de vele opsommingen, lange zinnen en enkele onlogische voorbeelden. Dit laat onverlet dat het een informatief, vlot geschreven boek over ontspoorde leiders met boeiende praktijkvoorbeelden is.
Martine Verheijen-Verkoijen – business coach & trainer
Leiding geven aan verandering
Handboek voor de middle manager, Alexander Groth. Spectrum, 2014, ISBN 978 90 003 3539 8
De Duitstalige professor Alexander Groth schreef een handboek voor de middle manager, de pivoterende pion in de organisatie, die te maken krijgt met een opdracht tot verandering van bovenaf en de oproer tegen de verandering van onderop. Verandering stuit bijna per definitie op weerstand. Groth laat stap voor stap zien hoe je daar als middle manager mee om kunt gaan. In het boek kom je oorzaken, obstakels en oplossingen tegen, die helpen verandering te begrijpen, te waarderen en te begeleiden. Ben je al bekender met de theorie achter verandering in organisaties, dan kun je cherrypicken uit de paragrafen over bijvoorbeeld weerstand, de rit in een emotionele achtbaan of de chaostheorie. De auteur geeft inzicht in het fenomeen verandering en hoe we daar mee kunnen omgaan. Dat maakt het niet alleen waardevol voor het middlemanagement maar ook voor de directie, werkvloer of extern ingevlogen trainer, coach of adviseur.
Sjors Talsma – trainer en adviseur
De hr-regisseur
Hoe sterkandidaten rekruteren en selecteren?, Marc van Hemelrijck. Acco, 2013, ISBN 978 90 334 9326 3
Met ’De hr-regisseur’ geeft Marc van Hemelrijck een kijkje in de keuken van Selor, het selectiebureau van de federale overheid in België. Het eerste deel begint met het competentieprofiel, de diplomavereisten en de ervaring van kandidaten. Veel bekende kost voor de hr-professional, net zoals deel twee over het rekruteren van kandidaten, of zoals de auteur het noemt ’Castingoproep’. Het biedt een overzicht van trends op de arbeidsmarkt en hoe de ideale werknemer kan worden gecast via employer branding. In deel drie staat het selecteren van de juiste kandidaat centraal, waarbij de volgende stappen en bijbehorende methodologieën aan de orde komen: de cv-screening, het interview, de psychologische test en het assessment. Indien hr-medewerkers weinig ervaring hebben, biedt dit deel een procedurele houvast om methodes en modellen binnen de eigen organisatie te verankeren. In het laatste deel staat het beoordelen van en het feedback geven aan kandidaten centraal. Het boek sluit af met een kernachtige beschrijving van strategisch hrmanagement en welke competenties daarvoor nodig zijn.
Maurice van de Geest – organisatiepsycholoog, trainer en coach
Gratis
lees meer