Kleine ontwikkelingspsychologie
Het jonge kind, de schoolleeftijden, de puberjaren. Rita Kohnstamm. Bohn Stafleu van Loghum, 2009 (3e dr.). ISBN 978 90 313 6163 2
‘Het jonge kind’ (deel 1) beschrijft de ontwikkeling vanaf de geboorte tot aan het achtste jaar. Aan bod komen uiteenlopende thema’s zoals taalontwikkeling, zelfbesef, gewetensvorming, kinderangsten en de sociale ontwikkeling van jonge kinderen. In ‘De schoolleeftijd’ (deel 2) staan ontwikkelingsprocessen op de voorgrond als het leren op de basisschool, zelfstandig worden, de rol van de media en de omgang met klasgenoten. ‘De puberjaren’ (deel3) gaat over de ontwikkeling van kinderen van twaalf tot achttien jaar. Door recent (hersen)onderzoek zijn over deze leeftijdsfase nieuwe inzichten ontstaan. Ook thema’s als verantwoordelijkheid, idealen, zoeken naar avontuur, de rol van leeftijdsgenoten en de invloed van moderne media komen aan bod.
Pervasieve ontwikkelingsstoornissen…
… en de inkleuring door de levensfasen. Fop Verheij & Pieter de Nijs. Garant, 2011. ISBN 978 90 441 2772 0
Pervasieve ontwikkelingsstoornissen dringen in vele domeinen van het leven door. Niet alleen het sociale contact, maar ook de taal, de motoriek en het cognitief functioneren zijn vaak aangedaan. Doordat bij PDD (Pervasive Developmental Disorders) sprake is van een levenslange handicap, zijn de uitingsvormen en de implicaties van de aandoening in elke levensfase anders. Een kleuter, een basisschoolkind, een adolescent of een volwassene met autisme zijn in veel opzichten verschillend. Elke levensfase vergt speciale aanpassingen en vaardigheden van patiënten, ouders, docenten, begeleiders, artsen, psychologen en orthopedagogen. Dit boek wil deze mensen inspireren om vanuit een breed perspectief naar mensen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis te kijken.
Gedrag in Uitvoering
Over executieve functies bij kinderen en pubers. Diana Smidts & Mariëtte Huizinga. Nieuwezijds, 2011. ISBN 978 90 571 2317 7
Om in het dagelijks leven zelfstandig en efficiënt te kunnen functioneren, moeten we ons gedrag in goede banen leiden. De vaardigheid om gedrag in goede banen te leiden, is afhankelijk van denkprocessen die executieve functies worden genoemd. Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen executieve functies zich en kunnen kinderen hun gedrag beter en zelfstandiger sturen. Maar er zijn ook kinderen bij wie dat niet zo soepel verloopt. Wanneer er sprake is van problemen met executieve functies, zijn de gevolgen meestal ingrijpend. Niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. ‘Gedrag in uitvoering’ is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met kinderen en pubers: ouders, docenten en hulpverleners.
Handboeken ontwikkelingspsychologie…
… en ontwikkelingspsychopathologie van kinderen. Martine Delfos. Pearson & SWP, 2009 – 2013.
In ‘Ontwikkeling in vogelvlucht’ (deel 1) wordt de normale ontwikkeling beschreven. ‘Ontwikkelingspsychopathologie’ (deel 2) gaat over de afwijkende ontwikkeling. Deze twee delen vullen elkaar aan. Van groot belang voor het begrijpen van gedrag is het ontdekken van de oorsprong. Wat heeft het sterkste accent? Is dat aanleg, de invloed van de omgeving of de rijping van het centrale zenuwstelsel? Dit is het onderwerp van ‘Kinderen en gedragsproblemen’ (deel 3). Hierin wordt een uitgebreid model beschreven aan de hand waarvan we kunnen ontrafelen wat de bronnen voor het gedrag zijn. In ‘Psychologie van de adolescentie’ (deel 4) wordt de ontwikkeling van het puberbrein in de leeftijd van 12 tot 25 jaar beschreven.
ADHD Plus!
Comorbide stoornissen bij ADHD. Jan Buitelaar & Arga Paternotte. Lannoo Campus, 2014. ISBN 978 94 014 2117 1.
Nieuw onderzoek laat zien dat ADHD vaak samen gaat met andere stoornissen. Dit maakt het stellen van de diagnose ADHD veel moeilijker en vraagt om een andere aanpak in de behandeling. In dit boek bespreken negen topdeskundigen, van verschillende Nederlandse universiteiten en GGZ-centra, welke comorbide stoornissen voorkomen bij ADHD. De laatste kennis uit de wetenschap komt voor het voetlicht en welke gevolgen dit heeft voor diagnostiek en behandeling. Aan de orde komen: leerstoornissen, autismespectrumstoornissen (ASS), gedragsstoornissen (ODD, CD), ticstoornissen, genetische stoornissen, motorische stoornissen (DCD) en verslaving.
Handboek ontwikkelingspsychopathologie…
… bij kinderen en jeugdigen. Jakop Rigter. Coutinho, 2013. ISBN 978 90 469 0311 7.
Het ‘Handboek ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen’ biedt een uitgebreid en toegankelijk overzicht van de belangrijkste psychische stoornissen die kunnen voorkomen bij kinderen en jongeren. Vertrekkend vanuit de normale ontwikkeling geeft de auteur een overzicht van stoornissen, diagnostiek en behandeling. Hij beschrijft het ontstaan en verloop van de stoornissen met aandacht voor de laatste inzichten vanuit genetica en (neuro)psychologie, maar ook met oog voor omgevingsfactoren en preventie. Bij het bespreken van de behandelingen is ‘bewezen effectiviteit’ het uitgangspunt. Het boek sluit aan op DSM-5. Een uitstekend naslagwerk voor professionals die met kinderen werken en voor ouders die meer informatie willen over stoornissen bij kinderen.