“Dit is JOUW dag!” Zo opent Joep Stassen het Loopbaancongres ‘Focus op de arbeidsmarkt van de toekomst’, van 5 november jl., met de uitnodiging aan de meer dan 800 aanwezigen om deze dag te benutten om jezelf te voeden, geïnspireerd te raken, ideeën op te doen, nieuwe mensen te leren kennen en goed voor jezelf te zorgen. En dat is gelukt, zo blijkt uit de vele enthousiaste en positieve reacties.
Overtuigen
De eerste spreekster is Pacelle van Goethem, dé expert op het gebied van overtuigen. Ze vertelt smakelijk over drie stijlen van overtuigen: autoriteit (beheerst, betrouwbaar, charisma), vriend (sympathiek, flair, gunfactor) en voorbeeld (je wordt als bijzonder iemand gezien). Door ermee te oefenen blijkt al gauw hoe comfortabel je je voelt in de ene stijl en hoe oncomfortabel in de andere. Boodschap: Hoe meer je de drie stijlen ontwikkelt, hoe groter je overtuigingskracht. Om iemand optimaal te overtuigen is het wel handig als je ‘doelwit’ ontspannen is. Humor helpt hierbij. Pacelle laat ons veel lachen en daarmee overtuigt ze ons met haar verhaal.
Weersta het gewone
De volgende spreker is Richard Kemper, muzikant, cabaretier en ex-reclameman. Met veel gevoel voor entertainment zet hij ons met leuke reclamespotjes en mooie film- en muziekfragmenten aan het denken: “weersta het gewone”, “als nooit iemand tegen je is, dan is ook niemand voor je”, “beter een kleine groep fans dan iedereen willen pleasen”, “doe eens iets ongewoons” en “succes creëert succes en laat dat aan anderen weten”. Of je wilt of niet, onwillekeurig ga je jezelf afvragen hoe jij dit doet in de dagelijkse loopbaanpraktijk. Tijdens de lunch wordt er druk nagepraat over de opbrengst. De een wil meer autoriteit ontwikkelen, de ander is van plan om inspirerende filmpjes aan haar website te koppelen. Naast het bedenken van nieuwe ideeën wordt er ook lekker geluncht en is het druk in de vele stands. ‘s Middag kunnen we kiezen uit vijf verschillende verdiepende workshops. De workshopgevers zijn Bert van Dijk, Ellen Leenhuis, Gert van Brussel, Rick van Asperen en Ria van Dinteren.
Lastige types
‘Relaxed omgaan met lastige types’ is het thema van Bert van Dijk. Hij benadrukt: “Iemand is niet lastig, jij vindt iemand lastig.” En als je zo iemand ontmoet, wat kun je dan doen om hem gedrag te laten vertonen waardoor hij (voor jou) niet meer lastig is? Aan de hand van de Roos van Leary beschrijft hij acht types: Bepaler, Leider, Helper, Ondersteuner, Volger, Stille, Opstandige en Grenzensteller. Het gedrag van het ene type roept het gedrag van het andere type op. Stel je bent een bepaler (jij zet de lijnen uit en bepaalt de richting), dan is de kans groot dat jouw gesprekspartner een ‘stille’ wordt en geen eigen inbreng zal leveren. Twee loopbaanadviseurs brachten hun casuïstiek in, waardoor wij kort konden ruiken aan deze methode.
Merken
Ellen Leenhouts laat ons nadenken over ‘een succesvolle loopbaan start vanuit het merk’. Ze omschrijft er acht: Avonturier, Leider, Regisseur, Specialist, Beschermer, Verzorger, Hartelijk en Levenslustig. Ieder merk heeft zijn eigen waarden en kwaliteiten, ze geven aan hoe we in het leven staan. Haar stelling is dat in een goed loopbaanadvies ‘merken’ van de medewerker verbonden moeten worden met die van een organisatie, want daar wordt iedereen gelukkiger van. Mooi instrument om cliënten na te laten denken over hun eigen waarden en welke bedrijven daarbij aansluiten.
Egostrippen
In de workshop ‘EgoStrippen’ daagt Rick van Asperen ons uit om mensen uit hun denkpatronen en logica te halen. Om dat zelf eens te ervaren laat hij ons kennismaken met een paar hersenkrakers. Zo moeten we bijvoorbeeld vijf lucifers in de vorm van een soort wybertje neerleggen en de opdracht luidt: haal drie lucifers weg en leg er twee bij zodat je dezelfde figuur terugkrijgt. Dat blijkt alleen te kunnen als je out of the box denkt. Iemand zegt na afloop: “Als loopbaanadviseur help je steeds mensen om zo te denken, maar hoe doe ik dat eigenlijk zelf?” En een ander: “Hoe ga ik mezelf eens losweken uit mijn standaard aanpak.” Mooie effecten van een spannende workshop.
Breinleren
Ria van Dinteren leert ons in haar workshop Breinleren, dat we onze hersenen kunnen trainen als een spier, oefening bepaalt het resultaat. Hoe meer we onze hersenverbindingen gebruiken, hoe beter we ergens in worden. Om nieuwe verbindingen te maken moeten we wel worden uitgedaagd om te leren. Een zucht van verlichting gaat door de zaal als we horen dat dit leervermogen niet stopt op je vijftigste! Om te leren hebben we echter wel dopamine nodig, want dat beïnvloed ons leervermogen, geluksgevoel, besluitvaardigheid en gemotiveerdheid. Omdat mensen boven de vijftig zelf geen dopamine meer aanmaken moeten ze dus veel complimenten krijgen, want dat levert dopamine op. Nog een weetje: willen we het effect van ons werk vergroten, gebruik dan zoveel mogelijk zintuigen. Daarom is wandelcoachen dus zo goed voor je brein!
Intrapreneurship
Gert van Brussel deelt in de workshop over ‘Intrapreneurship’ zijn inzichten met ons over de relevantie van ruimte als noodzakelijk ingrediënt voor het tot wasdom komen van intrapreneurial gedrag. Aan de hand van een persoonlijke ervaring uit het verleden (de rijksinspecteur in de mini Cooper) maakt hij duidelijk hoe beperkte ruimte doorbroken kan worden. Daarna maken we onder meer kennis met het Ruimte model met 10 dimensies ontwikkeld door Gert zelf in het kader van zijn promotieonderzoek en het Triade model van Theo Poiesz. Motivatie, capaciteit en gelegenheid; de “noodzakelijke” drie-eenheid om gewenst (ondernemend) gedrag te laten ontstaan. Gert zet ons aan het werk met een instrument om te inventariseren welke ruimte wij nodig hebben voor onze eigen ondernemendheid. Hij stelt ook de indringende vraag welke ruimte wij ons zelf gunnen. Zijn we (te) royaal of zuinig of zelfs gierig daarin? Tenslotte deelt Gert exemplaren van zijn proefschrift uit; zo creëert hij “ruimte” in zijn studeerkamer.
Trends
De uitsmijter van de dag wordt verzorgd door Adjiedj Bakas, visionair en trendwatcher. In een razend tempo laat hij ons met veel humor, informatieve filmpjes en steekhoudende argumenten de wereld van de toekomst ervaren. Poeh, dat is soms wel even schrikken. Want in de komende jaren zal er meer veranderen dan in de afgelopen 500 jaar, zo voorspelt hij. Jongeren trekken terug naar het platteland waar ze met behulp van internet nieuwe bedrijven starten. Grote klappen gaan vallen in de administratieve beroepen, alles gaat straks via smartphones en pc’s. Superpersoonlijke service heeft de toekomst, met de juiste mentaliteit en spirit. Creatieve geesten gaan ‘het normale’ ter discussie stellen en komen met nieuwe oplossingen. Er komt grote behoefte aan hoog opgeleide technici in de IT en technologie. Cocreatie en co-makers zorgen voor nieuwe relaties tussen verschillende vakgebieden en creëren nieuwe banen. En als je straks een pizza bestelt, worden die bezorgd door drones. Ben je nieuwsgierig naar de toekomst om er lering uit te trekken voor je eigen vakgebied: lees dan zijn nieuwe boekje ‘Trends 2014’.
Ester Leibrand, voorzitter van de Noloc, blikt trots terug op een zeer geslaagde dag en bedankt alle vrijwilligers en de mensen van de catering die hier een bijdrage aan hebben geleverd. Een dag lang netwerken met vakgenoten, gezelligheid en vooral geïnspireerd worden, zo hebben wij en velen met ons het Noloc Loopbaancongres 2013 ervaren. Durf vooral te doen en durf anders te zijn. Adjiedj omschreef dit mooi met deze quote ‘Als je aarzelt groeit je angst, als je waagt groeit je moed’. Na deze oppepper sluiten we de dag af met een druk bezochte en zeer geanimeerde borrel. Mooi vak hebben wij toch!
Wil je alle presentaties nog eens rustig lezen, ga dan naar www.loopbaancongres.nl