Voeding
Alles wat mensen, letterlijk en figuurlijk, kunnen eten en drinken definiëren we in deze uitgave als voeding. Door voeding kunnen wij onszelf in leven houden en blijven doen wat we graag doen. Voor velen lijkt dat een hele uitdaging in deze ingewikkelde tijd. Vandaar de vraag die de redactie zich stelde bij het samenstellen van deze uitgave: wat voedt u in deze tijd?
We openen deze uitgave met een verkenning van de voedselgeschiedenis van de mens. “Der Mensch ist was er isst”, citeert Annemarie de Knecht-van Eekelen de filosoof Ludwig Feuerbach. Volgens de voedselgeschiedenis is iemands voedingspatroon een afspiegeling van die persoon; zijn evolutionaire ontwikkeling, zijn gezondheid en culturele achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan beschikbaarheid, inkomen, lifestyle en culturele factoren als voedselverboden, spijswetten en voorlichting. Soms heeft voeding een andere functie dan in leven te blijven. Isabelle Plasmeijer, zelf hersteld van een eetstoornis en coach, ziet eten als een copingsmechanisme bij mensen met een eetstoornis. Zij vertelt hoe ze haar ervaring en kennis heeft omgezet in een krachtig begeleidings- en opleidingsprogramma. Wat is gezonde voeding voor het brein?, vraagt Charlotte van den Wall Bake zich af. Hiervoor interviewt zij Erik Scherder. Scherder herformuleert deze vraag: “Hoe kun je zo voor je hersenen zorgen dat je de beste versie van jezelf bent?” Hij stelt dat het voor de gezondheid van het brein het onder andere belangrijk is dat de coachee vooral zélf goed kauwt op zijn vraag. “Laat de coachee zelf het werk doen, de coach faciliteert die zoektocht.”
Naast letterlijk voeding beschrijven we in deze uitgave verschillende figuurlijke bronnen van voeding. Enkele voorproefjes: Erica Rijnsburger ervaart in haar coachpraktijk dat ademwerk veel goed doet. Door ademwerk kunnen de verkregen inzichten dankzij de diepe fysieke stressrelease landen in een ontspannen lichaam. Naast ademwerk geeft het ijsbad (0,5°C !) Marie-Jose Cremers de ultieme ontspanning en de energie om weer fris en opgeladen aan een dag te beginnen. En bij verlies van gezondheid kunnen voedende rituelen troost bieden en betekenis geven, aldus Anke de Jong, expert op dit gebied. Petra de Bruin ziet ‘echtheid’ bij de leider als voedingsbron om in de huidige complexe context overeind te blijven en te voldoen aan alle hoge eisen.
Maar… om onszelf te voeden en vitaliseren, is het essentieel dat voeding daadwerkelijk kan worden opgenomen, merkt Bas Snippert terecht op. “Als het lichaam een gezonde maaltijd niet kan verteren, kunnen we de energie en de voedingsstoffen niet opnemen. Dit principe geldt ook voor andere vormen van voeding, zoals mentale, emotionele en relationele ‘voeding’.’ Snippert gebruikt hiervoor de HEAL methode.
Tot slot serveert de redactie u nog wat leesvoer in de vorm van hun persoonlijk favoriete boeken. Namens de redactie hoop ik dat deze uitgave u smaakt!
Janet Rienties
Hoofdredacteur Tijdschrift voor Coaching
janet@tvc.nl
INHOUD
VOEDING
BESCHOUWING
Voeding & leefstijl, Annemarie de Knecht-van Eekelen
COLUMN
Soldaat maken, Saskia Teppema
OPINIE
Eten als mechanisme, Ericka Kuyters
OPINIE
Kan ik het nog? Steven van den Heuvel & Jakob van Wielink
IK-ANDER
INTERVIEW
Erik Scherder: Breinbrandstof voor de coach, Charlotte van den Wall Bake
OPINIE
De kracht van ademwerk, Erica Rijnsburger
De kracht van de vitale ondernemer, Ingrid Frenier & Kurt Vroman
INTERVIEW
Marie-José Cremers: Coaching in bad, Saskia Teppema
OPINIE
Voedende rituelen bij verlies van gezondheid, Anke de Jong-Koelé
ORGANISATIE
BESCHOUWING
Laat teams excelleren, Marnix Reijmerink
COLUMN
Emotioneel hercontracteren bij samenwerking, Yvonne Burger
BESCHOUWING
Zelfvitaliserend vermogen, Bas Snippert
ORGANISATIECOACHING
Echtheid: Voeding voor leiders, Petra de Bruijn
MAATSCHAPPIJ
UIT DE BOEKENKAST
Nietzsches vrolijke wetenschap, Sijtze de Roos
WETENSCHAP
Beter voelen en denken over gevoel, Viviënne Buckens & Erik de Haan
LEESVOER
Boekentips