Universiteit van Amsterdam: online psychotherapie van Interapy is effectief.
Online cognitieve gedragstherapie resulteert in 71 % van de gevallen in grote en significante klachtvermindering. Dit blijkt uit het proefschrift van Jeroen Ruwaard waar hij op 8 februari 2013 in Amsterdam op promoveert. Ruwaard onderzocht in samenwerking met behandelorganisatie Interapy de resultaten voor online behandelingen voor posttraumatische stress, burn-out, depressie, paniek en eetstoornissen. Het levert verrassende resultaten op: terwijl er debat is over hoge uitvalscijfers in de e-health, was de uitval in deze studie vergelijkbaar met face-to-face cognitieve gedragstherapie: vijfzevende van alle cliënten in de praktijkstudie maakte de behandeling af. Het proefschrift bevat vier streng experimentele studies en een praktijkstudie met resultaten van 1.500 cliënten die naar behandelorganisatie Interapy werden verwezen voor online cognitieve gedragstherapie.
Opzet
De UvA-studie is bijzonder, binnen het praktijkonderzoek naar effecten van psychotherapie zijn er nagenoeg geen vergelijkbare studies qua omvang, methodologisch detail en nauwkeurigheid. Onder andere sterk in de opzet is dat in de experimentele- en praktijkstudies dezelfde meetinstrumenten worden gebruikt. Dit is mogelijk omdat Interapy Routine Outcome Monitoring (ROM, standaard effectmeting van behandelingen) toepast. Ruwaard heeft ook beoordelingen van cliënten zelf in het onderzoek verwerkt. Onder andere door het laten geven van een rapportcijfer aan de online psycholoog (gemiddeld een 8,5).
Zorgrevolutie
Jeroen Ruwaard: ‘Ik zie mijn proefschrift als een pleidooi voor wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van online zorg. Door de beschikbaarheid van informatietechnologie zijn er opeens veel meer mogelijkheden om de nieuwe hulpvormen te ontwikkelen: de internettherapie van Interapy is één voorbeeld, maar er is van alles van begeleide zelfhulp, toepassingen van ‘virtual reality’ tot serious gaming. Er gebeurt dus veel en dat kan ook veel opleveren: in het beste geval zorg die beter, toegankelijker èn goedkoper is. Maar dat weet je alleen als je het onderzoekt. Er moet veel gebeuren voordat je weet of een hulpvorm een cliënt werkelijk van zijn klachten afhelpt: minimaal een gecontroleerde studie, en daarna vooral niet stoppen met meten, maar er in de praktijk mee doorgaan. Dat is overigens ook fijn voor de behandelaars, want dan weten ze wat hun therapie oplevert.’ ‘Wat mij zorgen baart is dat ik zie dat er veel e-health toepassingen in de praktijk worden geïntroduceerd zonder dat er behoorlijk effectiviteitsonderzoek naar is gedaan. Ik vind het vreemd dat er aan de onderbouwing van specifieke behandelingen van psychische klachten blijkbaar zo weinig eisen worden gesteld. Vergelijk dat eens met de eisen die aan farmaceutisch onderzoek gesteld worden voordat er een nieuw medicijn geïntroduceerd mag worden’, Aldus Ruwaard.
Interapy
Alle online behandelingen in het onderzoek werden uitgevoerd door Interapy, sinds 2001 de grootste online behandelorganisatie van Nederland. Er zijn meer dan 6000 cliënten online behandeld. Interapy geeft online cognitieve gedragstherapie die na huisartsverwijzing wordt vergoed in het basispakket van de zorgverzekering. Het online behandelmodel van Interapy is een combinatie van wetenschappelijk onderbouwde interventies en persoonlijke behandeling door een psycholoog. Therapeut en cliënt werken beiden vanuit huis. De effectiviteit van elke behandeling wordt gemeten.
Career guidance for social justice, prosperity and sustainable employment – challenges for the 21st century
Van 3 tot en met 6 oktober 2012 vond in Duitsland (Mannheim) de IAEVG-conferentie (International Association for Educational and Vocational Guidance) plaats. Namens Euroguidance Nederland waren tien Nederlandse loopbaanprofessionals en onderzoekers uit zowel onderwijs als arbeidsveld aanwezig om deze conferentie bij te wonen en verslag van hun bevindingen te doen: Ad Bijlaard, Jeroen Ongering, Peter den Boer, Wouter Reynaert, Jacob Stuurwold, Ronald Bremer, Caroline Klein, Jan Woldendorp en Jan Schuitemaker. Onder coördinatie van Peter van Deursen (Euroguidance) volgden zij lezingen en workshops over een aantal thema’s:
- Career Guidance in a Globalised World
- Career Guidance for Skills Development, Functioning Labour Markets, and Social Inclusion
- Providing Career Management Skills – New All-age Services and Diversity Related Concepts
- Theories for a Better Practice: New Scientific and Research Approaches in Career Guidance and Counselling
- Modern Technology for Future Oriented Inclusive Guidance Services and Delivery
- Quality Development in Career Guidance, Competences, Qualifications, Ethical and Professional Behaviour of Guidance Practitioners
- Quality Development in Career Guidance, Competences, Qualifications, Ethical and Professional Behaviour of Guidance Practitioners
- Policy for coherent and transparant guiding systems: national and international developments and systems
- Measuring the immeasurable, Outcomes and Impact of Career Guidance and Counselling Interventions, “prove it works”
Elk van de thema’s is door een Nederlandse deelnemer bezocht en uitgewerkt, voor meer informatie over de uitwerkingen van deze thema’s zie: www.iaevg-conference-2012-mannheim.com(de website van de conferentie).
Mijn verslag van Measuring the immeasurable
Wat moet het toch heerlijk zijn om, werkzaam in ons deel van de arbeidsmarkt, met harde cijfers te kunnen aantonen dat loopbaanadvisering echt rendement oplevert! Vol verwachting begon ik dan ook aan de vele workshops en lezingen hierover die echter - om het maar kort samen te vatten - niet het antwoord gaven waarop ik gehoopt had. Ik was op zoek naar een helder model, waarmee je kon aantonen dat de kosten c.q. investeringen in een loopbaanadviestraject een veelvoud zouden opleveren aan resultaat. Met als gevolg: een blijere/gelukkige werknemer, een baan die bij hem/haar past, collega’s die (samen) beter werk kunnen afleveren, minder managementaandacht in een omgeving waarin hij/zij veel effectiever/efficiënter kan werken en dergelijke. Gedachte daarbij was dat ik bij opdrachtgevers met ‘hard’ onderzoek kon aantonen dat erbijvoorbeeld wel een factor 5 aan rendement in zit, met andere woorden: investeer 2500 euro in een loopbaantraject en je hebt een rendement/maatschappelijk nut van 12.500 euro. Helaas...
Maar wat kregen we wel?
- Een interessant integraal model van prof. Hirschi (CH) over CareerSelfManagement, waarin de nadruk meer en meer komt te liggen op de werknemer die zelf met zijn carrière aan de slag moet in plaats van af te wachten wat zijn werkgever doet.
- Daarnaast onderzoek van Jessie Koen (NL) waarin zij aantoonde dat als je gemotiveerd deelneemt aan een begeleid werkgelegenheidproject, je een hogere kans op succes hebt (met leuke beelden van de Schiedamse(?) afdeling Sociale Zaken die in Nederland op de tv zijn geweest).
- Onderzoeksresultaten van Christine Klehe (D) over de effecten van de BigFive op loopbaansucces. Namelijk dat van de letters OCEAN (Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness en Neuroticism) de OCE positief correleerden en AN negatief correleerden met loopbaansucces, en dat vooral een doel voor ogen hebben en zelfvertrouwen ook erg belangrijk zijn voor een goed resultaat.
- Een onderzoek uit Canada over diverse omgevingsvariabelen op scholen die van invloed kunnen zijn op loopbaansucces, zoals bureaucratie, sociale spanningen en tijdsdruk. En de verschillende onderdelen zoals zelfkennis, zelfcontrole, kennis van de diverse baan-/rolmogelijkheden en (eigen) besluitvormingsvaardigheden.
- Daarnaast inzicht in grotere, longitudinale onderzoeken die aantoonden dat een hogere en langere opleiding veelal armoede voorkomt, de ‘echte/juiste’ (wat dit dan ook moge zijn) toegang tot arbeidsmarktinformatie in combinatie met goed loopbaanadvies de kans op loopbaansucces verhoogt, en het sterke advies om na afloop van het loopbaanadviestraject te evalueren met jouw kandidaten (ook na bijvoorbeeld drie, zes en twaalf maanden) om je eigen resultaten goed te kunnen meten. Een mooi advies uit Brazilië hierover is de hamvraag over jouw loopbaanadviestraject: vraag eens aan jouw kandidaten “Does it work or does it make sense?”, make the difference!
Kortom, mijn ervaringen: aardige ‘losse’ tips, maar er is nog veel werk te verzetten - en onderzoek te doen - ten aanzien van alle samenhangende variabelen die loopbaanadviestrajecten tot een meetbaar succes kunnen maken. Misschien aardig om aan de ervaringskant van de loopbaanadviseur hierover input te leveren? De ‘wetenschap’ is er (nog) niet uit.
Nadere informatie kan de lezer opvragen bij de auteur via info@thecareercoach.nl.
Jan Schuitemaker